MARTIN CHUDÝ

Začni žiť život podľa svojich predstáv

Nasýtené mastné klamstvá (seriál 11 krokov ku zdraviu, 4.krok)

Počúvate aj vy klamstvá o škodlivosti nasýtených tukov? Bojíte sa vajec, mäsa, plnotučného mlieka, masla, kokosového oleja, palmového oleja či avokáda a namiesto toho konzumujete rastlinné oleje? Povedal vám váš lekár, že sa tým rútite priamo do hrobu?

Tretí článok môjho 4.kroku ku zdraviu – Konzumujte dostatok správnych tukov. Predchádzajúce články si môžete prečítať tu.

Prečo nám zakazujú nasýtené tuky?

Lekári nám všeobecne zakazujú hlavne nasýtené tuky a cholesterol, ktoré sa nachádzajú najmä vo vajciach, mäse, mlieku a mliečnych výrobkoch, masle, bravčovej masti, hovädzom loji či smotane, a nasýtené tuky bez cholesterolu aj v kokosovom a palmovom oleji. Prečo nám ich zakazujú?

V prvom rade na základe oficiálnych výživových odporúčaní. Lenže tie sa neopierajú o žiadne pevné vedecké dôkazy a tie, ktoré údajne existujú, boli opakovane vyvrátené a spochybnené.

Jeden argument môže byť ten, že ľudia so zdravotnými problémami majú väčšinou nadváhu a zvýšené hladiny triglyceridov (tukov) v krvi, a niekedy aj zvýšené hladiny cholesterolu v krvi. Tým pádom vzniká snaha o zníženie celkového energetického príjmu (tuky majú najvyšší energetický obsah = 9,3 kcal/g, oproti sacharidom a bielkovinám = 4,1 kcal/g) a o vylúčenie potravín, ktoré prirodzene obsahujú najvyšší podiel tukov a cholesterolu. Okrem toho, hlavne nasýtené tuky majú potenciál zvýšiť hladinu cholesterolu a LDL cholesterolu v krvi, čo je vraj nebezpečné a zvyšuje riziko napr. infarktu.

Vy už však viete, že rozhodujúca vec nie je obsah tukov a cholesterolu v konkrétnych potravinách, ale spôsob akým sa metabolizujú tieto látky v organizme a ako ich telo vie využiť. V prípade správnych tukov to telo vie bez problémov. Samozrejme, že lekári sa toto učia v školách, ktoré mimochodom sponzorujú farmaceutické firmy a posielajú svojich ľudí, aby ich školili. Z tohto vôbec neobviňujem lekárov, pretože sú tak vyškolení a nič tým nepokazia, keď sa držia starých „právd.“ Poprosil by som však o väčšiu snahu v oblasti vzdelávania sa v biochémii.

Ak by ste pochybovali o tom, že farmaceutické firmy školia lekárov, tak vedzte, že len pred pár dňami než som napísal tento článok, Arkansaský súd uznal farmaceutický gigant Johnson&Johnson vinným z klamlivého marketingu o antipsychotickom lieku Risperdal. Firma zamlčala jeho vedľajšie smrteľné účinky a samovražedné sklony, ktoré liek spôsobuje. Firma musí zaplatiť 5 000 dolárov za každý z 240 000 predpisov, ktoré boli vydané a ďalších 2 500 za viac než 4 500 listov, ktoré posielali lekárom v Arkansase, v ktorých ich nabádali k predaju tohto lieku.

Množstvo lekárov takto v nevedomosti predpisovalo tento liek. Firma ďalej dotovala opatrovateľské domy desiatkami miliónov dolárov, aby starým ľuďom podávali tento liek, napriek tomu, že na trhu boli lepšie a lacnejšie možnosti. Johnson&Johnson musí spolu zaplatiť 1,2 miliardy dolárov a celkovo za posledné roky to je už viac ako 2 miliardy.

Vlastne, aby som bol presný, lekári nám v podstate odporúčajú nasýtené tuky, ale potom nám ich zakazujú. Ako je to možné? Stačí si „spomenúť“ na svoje začiatky. Najdôležitejšie jedlo, aké kedy existovalo a existuje, a ktoré vám odporučí každý lekár, je materské mlieko. Pritom tuk v materskom mlieku obsahuje až 54% nasýteného tuku. Akonáhle dieťa vyrastie, zrazu to je preň škodlivé? Zaujímavé!

Pochopte, že 66 % mozgu je tuk, prevažne nasýtený tuk a cholesterol. Viac ako 50 % všetkých bunkových membrán je z nasýteného tuku. Preto nie je náhoda, že znížený príjem tukov je spojený so zvýšeným rizikom Alzheimerovej choroby, demencie a niektorých druhov rakoviny.

7 výhod nasýtených tukov

Nasýtené tuky majú množstvo výhod, ktoré nám pomáhajú zachovať trvalé zdravie. Medzi ne patria:

  • Znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení zavedenie nasýtených tukov do stravy redukuje zložku zvanú lipoproteín (a), ktorá súvisí s rozvojom srdcových chorôb. Nové výskumy tiež dokázali, že ženy, ktoré jedli najviac nasýtených tukov, zhodili najviac kilogramov. A nadváha a obezita sú tiež rizikové faktory pre rozvoj týchto ochorení.
  • Posilňujú kosti bez nasýtených tukov nie je vápnik správne usmernený do kostí, podobne nie je správne usmernený bez vitamínu D3 a K2. Vápnik v podobe doplnkov výživy je jeden z najväčších biznisov v USA, ktorý sa hromadne predpisuje v megadávkach až do 2000 mg denne pri liečbe artritídy a osteoporózy. Avšak takýto vápnik vaše telo nevie vždy usmerniť a ukladá ho do iných tkanív = vápenatenie kostí, svalov a šliach. Artritída a a osteoporóza v skutočnosti nie sú spôsobené nedostatkom vápnika v dnešnej dobe.  
  • Zlepšujú zdravotný stav pečene nasýtené tuky chránia pečeň pred alkoholom a liekmi. Hlavne liekmi proti bolesti.
  • Liečia pľúca povrch pľúc je 100 % nasýtený tuk a bez neho pľúca nemôžu správne fungovať. Bez nich sú pľúca oveľa náchylnejšie na zápaly.
  • Liečia mozog keďže sa mozog skladá prevažne z cholesterolu a nasýtených tukov, bez nich nemôže správne fungovať. Spolu s pečeňou je mozog „najtučnejší orgán“ ľudského tela.
  • Zlepšujú nervovú signalizáciu niektoré nasýtené tuky, najmä tie v masle, masti, kokosovom oleji a palmovom oleji, fungujú ako poslovia signálov, ktoré ovplyvňujú metabolizmus, vrátane takých kritických úloh, akým je správne vylučovanie inzulínu.
  • Posilňujú imunitný systém nasýtené tuky objavené v masle a kokosovom oleji (kyselina myristová a laurová) hrajú kľúčovú rolu v imunitnom systéme. Pokiaľ biele krvinky stratia tieto látky, znižuje sa ich schopnosť rozpoznať nepriateľa ako baktérie, vírusy a plesne.

Jeden z problémov v otázke nasýtených tukov je, že väčšina štúdií nerobila rozdiel medzi nasýtenými tukmi a trans mastnými tukmi. A to je veľký rozdiel. Toto veľké tučné klamstvo začalo v roku 1953, keď Dr. Ancel Keys publikoval správu porovnávajúcu príjem nasýtených tukov voči úmrtnosti na srdcové ochorenia.

Lenže pán Keys použil údaje len zo 6 krajín, ktoré ukázali to, čo potreboval. Pokiaľ by ste si prezreli údaje z ďalších 16 krajín, ktoré boli k dispozícii, zistili by ste, že zvýšený príjem nasýtených tukov znížil riziko srdcových ochorení.

Bohužiaľ, tieto jeho nepresné údaje spôsobili nový trend, ktorý sa tiahne až dodnes. Dokonca vďaka nepresným tvrdeniam Dr. Keysa v roku 1960 American Heart Association (Americká asociácia srdca) zmenila svoj názor na tuky a začala ich považovať za nebezpečné. A to napriek tomu, že ešte v roku 1957 mala opačný názor.

Nie je nasýtený tuk ako nasýtený tuk

V skutočnosti nie je nasýtený tuk ako nasýtený tuk. Existuje mnoho druhov nasýtených tukov podľa dĺžky uhlíkových reťazcov. Tie najlepšie sú kyselina laurová, palmitová a steárová. Už je dávno známe, že kyselina steárová (objavená v kakau a živočíšnych tukoch) nemá žiadny efekt na váš cholesterol a vlastne sa mení v pečeni na mononenasýtenú kyselinu olejovú (olivový olej). Zvyšné dve, kyselina palmitová a laurová síce zvyšujú cholesterol, ale oveľa viac zvyšujú „dobrý“ HDL cholesterol ako „zlý“ LDL cholesterol, čím vlastne znižujú riziko srdcových ochorení.

Do dnešného dňa si mnohí lekári a vedci, ktorí veria „dogme“ o škodlivosti nasýtených tukov, nevedia vysvetliť, prečo napríklad Eskimáci, ktorí konzumujú prevažne nasýtené tuky a cholesterol z mäsa tuleňov, divej zveri a veľrýb, majú najnižší výskyt ischemickej choroby srdca. Ich strava pozostáva zo 75% nasýtených tukov. Okrem nich aj iné skupiny obyvateľstva, ktoré konzumujú prevahu nasýtených tukov a cholesterolu majú minimálny výskyt srdcových problémov.

Kmeň

Hlavná strava Percento nasýteného tuku

Masajovia v Keni/Tanzánii

Mäso, mlieko, krv dobytka 66 percent

Inuiti (Eskimáci) v Arktíde

Tulenie a sobie mäso, podkožný tuk (blubber) 75 percent
Rendille kmeň v Keni Ťavie mlieko, mäso, krv

63 percent

Tokealu, atolové ostrovy v teritóriu Nového Zélandu Ryby a kokosové orechy

60 percent

 

Čo je ďalší faktor, ktorý rozhoduje o vašom zdraví?

Jedným z vysvetlení je, že napríklad Eskimáci majú zároveň v strave vynikajúci pomer omega-3 ku omega-6 mastným kyselinám. Tým sa dostávame k ďalšiemu dôležitému faktoru pre vaše zdravie.

Veľmi podstatný faktor je váš pomer medzi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami. V bežnej strave, ktorú konzumuje väčšina obyvateľstva (fast food, bufety, reštaurácie, polotovary, technologicky spracované potraviny), je tento pomer od 1:10 až do 1:50 v prospech omega-6 mastných kyselín, čo predstavuje obrovské riziko kardiovaskulárnych ochorení. Z čoho vzniká takýto nepomer?

To sa dozviete v pokračovaní tohto článku.

Zaujal Vás tento článok?

Tak mu prosím dajte like a zdieľajte ho so svojimi priateľmi.

Máte nejakú otázku, názor alebo iný pohľad na vec?

Napíšte mi ich do komentárov...

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobné údaje budú použité len pre účely spracovania tohto komentára. Zásady spracovania osobných údajov