MARTIN CHUDÝ
Začni žiť život podľa svojich predstáv
Viete, čo je to „nevedomá vražda“? Tak nazývam prípravu dezertov pre vlastnú rodinu, ktorá je paradoxne vykonávaná s láskou. „Nevedomými vrahmi“ sa v tomto prípade stávajú naše milujúce mamy a babky. Znie to tvrdo? Áno, ale je to tak, či sa vám to páči, alebo nie. Ako to myslím?
Veľké priznanie
Musím sa vám s niečím priznať, „milujem sladké dezerty“. Áno, je to tak. Niekedy sa dokonca neovládnem a zjem ich obrovské množstvo. Už neraz som zjedol celý menší plech koláča za niekoľko minút. Moja manželka Majka by vám vedela rozprávať…
Avšak nezjem hocijaký koláč a dezert a pokiaľ som v kaviarni či reštaurácii, vždy húževnato u obsluhy vyzvedám, z čoho sú vyrobené ich dezerty. Aj o tom by vám Majka vedela rozprávať 🙂
Prečo to robím a „trápim“ sa s tým???
POZOR na to, čo dávate z lásky svojim milovaným
Pretože pri výrobe dezertov sa bežne používajú niektoré suroviny, ktoré predstavujú obrovské riziko pre ľudské zdravie. Ich používanie je masívne a veľmi rozšírené a preto sa nachádzajú nielen v rôznych kupovaných dezertoch, ale aj tých domácich. Takže ak vám mama či babka napečie domáci koláč, neznamená to, že je výživnejší a kvalitnejší než ten zo supermarketu.
Väčšinou síce neobsahuje konzervačné látky, umelé prísady a množstvo „éčok“, ale stále môže obsahovať veľmi nebezpečné suroviny, ktoré si ani nezaslúžia pomenovanie „potraviny“. Každá z týchto surovín má odlišné negatívne účinky na zdravie a nie sú všetky rovnaké. Tiež záleží na skonzumovanom množstve, kombinácii a načasovaní.
Osobne sa silno vyhýbam stuženým tukom, ale priznávam, že dezert s obsahom bieleho cukru si občas dám. Dôvod je jednoduchý,…
Aj keď blízko k nemu má aj biely cukor, v malých dávkach ho nepovažujem za tak nebezpečný ako stužené tuky.
Trans-tuky, ktoré stužené tuky obsahujú, sa totiž môžu zakomponovať do bunkových membrán a poškodzovať vaše telo dlhú dobu.
Hanbou je, že výrobcovia týchto nebezpečných a umelých tukov pripravujú s ich výrobkami rôzne súťaže a „hľadajú najlepšie cukrárky“.
Bohužiaľ, tie na to často skočia a potom vzniká obrovský paradox.
Moja mama by vám vedela tiež rozprávať, ako som jej pred niekoľkými rokmi po príchode domov vždy vyhadzoval do kontajnera výrobky ako CERA, HERA, PALMARIN alebo HELIA. Mala ich v chladničke plnú kopu, ale po mojom príchode boli fuč. A zaslúžene, pretože jednoducho nedovolím, aby ich použila a aby ich konzumoval niekto z mojej rodiny.
V porovnaní s maslom je to ako porovnávať slona a mravca v tom, kto odnesie ťažší náklad z pohľadu absolútnej hmotnosti (maslo je ten slon).
Prečo sú tieto výrobky tak nebezpečné?
Pretože obsahujú vysoké množstvo tzv. trans-tukov, ktoré vznikajú pri tzv. hydrogenácii (stužovaniu) tukov. Preto sa vyhýbajte všetkému, kde je uvedené „čiastočne stužený (hydrogenovaný) tuk“ alebo „stužený tuk“.
Už v roku 1957 Fred Kummerow zistil, že tieto priemyselné trans-tuky upchávajú cievy. Mimochodom, Fred Kummerow sa celý život vyhýbal margarínom a stuženým tukom a dožil sa 102 rokov.
Bohužiaľ trvalo desiatky rokov kým sa zhromaždilo dostatok vedeckých dôkazov o škodlivosti trans-tukov. Ale dnes už vieme (1, 2, 3, 4), že trans-tuky spôsobujú:
Vďaka práci Kummerowa a jeho veľkej snahe a prácam iných vedcov (napr. Martij Katan), aj American Heart Association začala upozorňovať na škodlivosť trans-tukov, bohužiaľ až v roku v roku 2004.
Vďaka Kummerowej petícii, FDA v roku 2015 vydala nariadenie, že od 18.6.2018 nemôžu byť trans-tuky pridávané do potravín v USA.
Stužené tuky však nie sú jediná nevhodná surovina, ktorej by ste sa mali vyhýbať, ak chcete zostať zdravý a podporiť zdravie aj svojich milovaných.
Nasledovným surovinám sa navždy vyhnite a už nikdy ich nepoužívajte pre prípravu dezertov. Najmä to platí pre stužené tuky. Zvyšné suroviny nie sú tak extrémne nebezpečné, ale stále majú veľmi ďaleko od zdraviu prospešných surovín.
Stužené (hydrogenované) tuky
Ako som uviedol, tieto umelé výrobky obsahujú veľké množstvo trans-tukov, ktoré poškodzujú bunky, cievy, skracujú život, spôsobujú srdcovo-cievne ochorenia a môžu mať aj rakovinotvorné účinky.
Keďže sú veľmi lacné, používajú sa vo veľkom pri výrobe pečiva, keksov, sušienok, koláčov, čokolád a cukroviniek. Paradoxne sa používajú už niekoľko desaťročí a jedna nemenovaná značka už viac ako 85 rokov na slovenskom trhu.
Podľa dTestu, obsah trans-tukov v Here je 0,42 g/100 g a v maslovej verzii 0,5 g/100 g. V roku 2013 však obsahovala menej trans-tukov, 0,21 g/100g v Classic a maslová HERA obsahovala 0,24 g/100 g.
To znamená, že pri použití 250 g balenia bude v koláči 1,05 G TRANS-TUKOV.
Zloženie týchto produktov sa mení s cieľom pravdepodobne znížiť obsah trans-tukov. Hera aktuálne neobsahuje napr. stužené a čiastočne stužené tuky, ktoré sú najväčším zdrojom trans-tukov. V minulosti ich pravdepodobne obsahovala.
To však neznamená, že je vhodná, stále obsahuje priveľa omega-6 tukov a umelých prídavných látok a je vyrobená z rafinovaných toxických olejov.
Zloženie HERA classic: Rastlinné oleje (palmový, repkový, slnečnicový, v rôznych pomeroch), Voda, Emulgátory (slnečnicový lecitín, mono- a diglyceridy mastných kyselín), Sušená srvátka, Soľ (0,2%), Arómy, Regulátor kyslosti (kyselina citrónová), Konzervačná látka (sorban draselný), Vitamín (A, D), Farbivo (karotény)
Naopak, CERA, HELIA A PALMARIN stále obsahujú aj „čiastočne hydrogenovaný rastlinný tuk (palmový)“, preto obsahujú podstatne viac trans-tukov.
V roku 2013 mala HELIA trocha iné zloženie a podľa dTestu obsahovala až 3,37 g/100 g trans-tukov. To je 8-krát viac než v produkte HERA a je to veľmi nebezpečné množstvo trans-tukov. WHO odporúča, aby príjem trans-tukov nepresiahol 0,9% kalorického príjmu.
Zloženie Cera: Rastlinný tuk (palmový), ČIASTOČNE HYDROGENOVANÝ rastlinný tuk (palmový)
Zloženie Helia: Rastlinné oleje (repkový, palmový), ČIASTOČNE HYDROGENOVANÝ rastlinný tuk (palmový), Voda, Emulgátory: polyglycerolové estery mastných kyselín, Jedlá soľ (0,2 %), Slnečnicový lecitín a mono a diglyceridy mastných kyselín, Konzervačná látka: kyselina sorbová, Maslová aróma, Regulátory kyslosti: kyselina citrónová a kyselina mliečna, Farbivo: beta-karotén, Vitamíny A, D
Šokujúce na tom je, že ich negatívne účinky trans-tukov na zdravie sú už dlhé desaťročia podrobne zdokumentované a som udivený, že sú napriek tomu stále povolené k predaju. Stužené pokrmové tuky by neskonzumovalo asi žiadne zviera ani keby ste mu ich naservírovali na zlatom podnose a určite by nezhnili ani za 1 000 rokov, pretože je to umelina.
Napriek tvrdeniam ich výrobcov, so stuženými tukmi nie je „pečenie radosť“, nie sú „špecialisti na pečenie“, „odborníci na krémy“, ani „experti na polevy“.
Sú to vražedné nástroje v rukách nevedomých gazdiniek, ktoré pomaly vykonávajú „nevedomú vraždu“, ak ich používajú pre výrobu akýchkoľvek „potravín“. Jednoducho si zapamätajte, že stužené tuky sú vrchol toho najhoršieho, čo môžete použiť pre prípravu dezertov. Rovnako to platí pre margaríny.
Už aj WHO niekoľko rokov upozorňuje na ich škodlivosť a plánuje ich eliminovať z výživy človeka. Ako prvý to urobili Dáni a ihneď zaznamenali prudký pokles úmrtí na srdcovo-cievne ochorenia.
K nim sa čoskoro pridá Nórsko, Island, Švédsko, Maďarsko, Rakúsko a Švajčiarsko.
Pre ujasnenie, trans-tuky vznikajú aj prirodzene u prežúvavcov a preto ich nájdete v mlieku, masle či mäse a to možno vo vyššom množstve než v stužených tukoch. Avšak je vedecky preukázané (8), že tieto prirodzené trans-tuky sú niečo iné než umelé trans-tuky a majú naopak pozitívny účinok na zdravie srdca a ciev.
Biely rafinovaný cukor
Približne pred 200 rokmi ľudia ešte nepoznali túto surovinu a používali surový nespracovaný cukor. Dokonca naši pradávni predkovia z Paleo éry konzumovali celú cukrovú trstinu, z ktorej prijali veľmi málo cukru. Ak by ste chceli prijať z celej cukrovej trstiny toľko cukru, koľko je v jednom sladenou nápoji, museli by ste skonzumovať 2,6 m vysokú trstinu.
V roku 1700 skonzumoval priemerný človek ročne okolo 1,8 kg cukru, v roku 1900 ročne 40 kg cukru a v roku 2009 skonzumovala viac než polovica všetkých Američanov vyše 225 g cukru denne (1), čo predstavuje vyše 81 kg cukru ročne. Rafinácia teda umožnila prudký nárast spotreby cukru, ale za akú cenu?
Dnes to už vieme a negatíva zvýšenej konzumácie rafinovaného cukru sú dôkladne zdokumentované. Napriek tomu ho však rozsiahlo používame a to z jednoduchých dôvodov. Je lacný, všade prítomný, chutný a hlavne silno návykový.
Ja vás určite nechcem navždy oddeliť od cukru ako takého, ale ak už chcete cukriť, tak len zriedkavo, v malom množstve a použite surový alebo prírodný trstinový cukor, med, melasu, javorový sirup či kokosový cukor.
Biela rafinovaná múka
Priemyselná rafinácia umožnila rozkvitnúť aj tejto surovine, ktorá je rovnako ako biely cukor masívne používaná po celom svete. A opäť je tu otázka, za akú cenu? Nebudem vás klamať, že som ju nikdy neskonzumoval a občas niečo z nej neskonzumujem, ale je to len zriedkavo a snažím sa jej vyhýbať, čo odporúčam aj vám.
Celozrnné múky majú síce tiež svoje nevýhody (antinutrienty), ale ak ich viete správne spracovať a pripraviť, tak môžu mať vysokú výživovú hodnotu. Naopak rafinované potraviny neobsahujú už takmer žiadne vitamíny, minerály, enzýmy a obsah ich tukov, bielkovín a sacharidov je tiež nižší a pozmenený. Napríklad tak, že v nich chýba vláknina a obsahujú menej omega 3 a 6 tukov.
Konzervované ovocie
Tento typ ovocia sa tiež veľmi často využíva pri príprave dezertov, ale znova tým trpí ich kvalita a výživová hodnota. V tomto ovocí nájdete veľa cukrov, ale málo živín. To by ešte nemusel byť veľký problém, ak sa jedná o pečené dezerty, v ktorých sa aj tak znehodnotia živiny v ovocí.
Avšak, ak pripravujete nepečené, alebo len mierne pečené dezerty, potom použite čerstvé ovocie. Ideálne použite takéto ovocie vždy, aby ste znížili obsah cukrov v dezerte a predsa len nikdy neviete, či v ňom nejaké živiny nezostanú aj po pečení (aj keď o tom skôr pochybujem).
Práškové zmesi na pečenie
Tak známe a používané výrobky, napríklad od známeho Dr. O, ktoré ste s veľkou pravdepodobnosťou použili už aj vy. Skutočne si myslíte, že v prášku môžu byť čerstvé a kvalitné potraviny, najmä keď sú tak lacné? Ak áno, pokojne v tejto domnienke žite aj naďalej, ale ja ich nepotrebujem na prípravu dezertov a zaobišli sa bez nich aj naši predkovia.
Práškové výrobky, ako napríklad sušené mlieko, smotana či vajcia, nikdy nemôžu dosiahnuť kvalitu čerstvých potravín. Viaceré práškové zmesi na pečenie obsahujú stužené tuky, biely cukor a rôzne prídavné látky, preto sa im vyhnite. Niektoré práškové škroby na pečenie môžu byť neutrálne z pohľadu kvality, ale je potrebné podrobne čítať zloženia na etiketách.
Z čoho mám pripravovať dezerty?
Možno sa vám teraz zúžil výber surovín pre výrobu dezertov, ale verte mi, že tých kvalitných zostalo stále dostatok. Existuje 13 potravín, ktoré ja osobne považujem za úplne ideálne pri výrobe dezertov a tie vďaka nim získajú nielen vyššiu výživovú hodnotu a budú mať pozitívny účinok na zdravie, ale zvýšia sa aj ich chuťové vlastnosti.Takže žiadne dezerty bez chuti, ale naopak sladké a zároveň výživné dobroty. Z týchto potravín je možné vytvoriť napríklad takéto chutné dezerty. Mňam 🙂
No a ktorých 13 potravín to je? Keďže ma veľmi mrzí a zároveň hnevá, že sa tak rozsiahlo používajú stužené tuky a iné uvedené nebezpečné suroviny pri príprave dezertov a to najmä domácich, ktoré sa automaticky považujú za zdravšie, pripravili sme pre vás s mojou priateľkou Majkou e-knihu Sladké bez hriechu s 10 výživnými dezertmi a množstvom praktických návodov a rád.
V nej chceme všetky gazdinky, ktoré chcú sebe a najmä svojej rodine a milovaným pripravovať chutné a výživné (rozumej zdravé) dezerty, naučiť ako pripravovať takéto dezerty a čoho sa naopak vyvarovať.
E-knihu Sladké bez hriechu môžete do konca roka 2015 získať ZDARMA k našej ďalšej e-knihe Výživné sacharidové recepty, v ktorej vás naučíme ako správne pripravovať sacharidové jedlá a ukážeme vám to v podobe našich TOP 21 sacharidových receptov.
Dúfam, že ste si z môjho článku niečo zobrali a zavediete to do praxe. Viem, že pre väčšinu ľudí nie je ľahké zmeniť staré návyky, ale myslite na svoje zdravie a svoju rodinu. Zdravie máte len jedno.
Super rada