MARTIN CHUDÝ
Začni žiť život podľa svojich predstáv
Sú rastlinné oleje pre vás to pravé? Môžu vám pomôcť predísť zdravotným problémom? Sú margaríny skutočne zdravšie ako maslo? Sú dnešné ryby vhodným zdrojom omega-3 tukov?
Štvrtý článok môjho 4.kroku ku zdraviu – Konzumujte dostatok správnych tukov. Predchádzajúce články si môžete prečítať tu.
Moje krvné testy
Ešte predtým ako sa napojím na koniec 3. článku, chcem vám niečo povedať. Včera som bol na krvných vyšetreniach, aby som si potvrdil správnosť svojich tvrdení a svojej niekoľkoročnej stravy, ktorá ma zbavila miernej nadváhy a všetkých zdravotných problémov. Medzitým, ako som vypustil tretí článok a začal písať tento článok som si išiel pre výsledky.
Včerajší test na indikán v moči, ktorý určuje zvýšenú toxicitu v tráviacom trakte vplyvom narušeného trávenia bielkovín a konzumáciou nesprávnych druhov potravy, bol pekne negatívny. Čo sa týka krvi, všetko bolo krásne. Samozrejme, že vzhľadom na to, aby mohol farmaceutický priemysel predávať statíny, sa znížila odporúčaná hladina cholesterolu zo 6 mmol/L na 5. Ja som mal 5,12.
Paradoxom je, že sestrička mi povedala, že: „všetko je v poriadku, len máte mierne zvýšený cholesterol.“ Asi viete, čo som si pomyslel. Ďalšia zarážajúca vec pre mňa bola, keď som uvidel, že HDL a LDL hodnoty tam nie sú. Preto idem znova v pondelok na ďalší odber, pretože celkový cholesterol ma nezaujíma. Chcem však poďakovať svojej doktorke pani Marte Kohútovej a pani sestričke za veľmi milý a poctivý prístup. Moje výsledky nájdete na spodku článku.
Na svoju obhajobu však chcem povedať, že som už 3 týždne zranený (ako profesionálny športovec) a kvôli prasknutej chrupavke a vode v kolene som už 3 týždne nemal žiadny pohyb, takže výsledky sú asi horšie.
Podľa svojich výsledkov by som asi mal „začať“ jesť viac sacharidov, pretože mám až veľmi nízky cholesterol, optimum je nad 200 mg/dL. Jedna štúdia vedená na 41 000 ľuďoch zistila, že tí, ktorí vďaka statínom znížili cholesterol na minimum, mali zvýšené riziko rakoviny, zatiaľ čo iná štúdia ukázala, že nízky cholesterol má prepojenie s Parkinsonovou chorobou.
Ďalej chcem doplniť, že okrem trans mastných kyselín a sacharidov, je veľkým vinníkom zvýšenia cholesterolu, a v USA vinník nadváhy číslo 1, a tým pádom aj pôvodca väčšiny civilizačných ochorení, fruktóza. Konkrétne HFCS (High fructose corn syrup), ktorý je v USA vyrábaný z GMO kukurice a je napchatý vo fast foode, džúsoch (Capri- Sonne), diétnych nápojoch, sladených vodách (Coca Cola), cereáliách a ďalších technologicky spracovaných produktoch.
Je to obdoba „nášho“ glukózovo-fruktózového sirupu. U nás by nemal byť GMO (asi ale je), ale funkciu má tú istú, vytvoriť závislosť. Maximálna denná konzumácia fruktózy by mala byť do 25 g, ideálne do 15 g. Fruktóza sa metabolizuje až v pečeni a až potom sa premieňa na tuk. Okrem toho z nej tukovatie pečeň, čo je veľmi nebezpečné.
Chcem ešte vysvetliť svoj slabo vysvetlený záver tretieho článku. Pokiaľ máte cholesterol väčší ako 330 mg/100 ml = 330 mg/dL, ste v riziku srdcovo-cievnych ochorení. U nás sa však používa hodnota mmol/L. Sám nechápem všetkým prevodom, ale po preštudovaní rôznych dokumentov som zistil toto (jedná sa však o medicínske odporúčania):
Triglyceridy:
Premena: 1 mmol/L = 88,65 mg/dL
Cholesterol:
Premena: 1 mmol/L = 38,65 mg/dL
Cukor:
1 mg/dL = 18 x mmol/L
1 mmol/L = mg/dL /18
Keď vydelíte hodnotu HDL cholesterolu k celkovému cholesterolu, malo by to byť viac ako 24 %, pod 10 % máte problém.
Príklad HDL = 2 mmol/L, celkový = 6 mmol/L, takže 2 / 6 = 0,33333 x 100 = 33,3333 %
Pomer triglyceridov a HDL by mal byť menej ako 2.
Príklad TGL = 1 mmol/l, HDL = 2 mmol/L – 1 / 2 = 0,5
Čo jedávam?
Ďalej chcem povedať, že aj včera po odbere som mal svoje typické raňajky, 3 surové domáce vajcia (chováme sliepky). Dnes pre istotu 4 vajcia + ½ dcl olivového oleja, 1 PL požutých ľanových semiačok (inak iba prejdú tráviacim traktom), 10 g masla, 5 g jablčnej vlákniny (pektín). Kokosový olej alebo strúhaný kokos som dnes nemal a ani proteín, ktorým si to osladzujem. Ten už nemám dlhšie. Tí, ktorí to chcú skúsiť, však odporúčam si ho zohnať.
Samozrejme ráno 5 g sójového granulového lecitínu a bohužiaľ už druhý deň nemám tekutý rybí olej z lekárne, ktorým by som inak raňajky zapil. Momentálne otec chystá domáce „skutočné“ klobásy k mojim pondelňajším 23. narodeninám. Recept tu.
Ešte chcem povedať, že keď som išiel od svojej doktorky, volal som otcovi či kúpil zeleninu. Povedal mi, že nekúpil, pretože bola škaredá a pani pred ním v obchode vyložila 3 hlávkové šaláty z košíka kvôli hnilobe. Našťastie som presne v tom momente išiel okolo jedného stánku v Považskej Bystrici pod SPŠ, tak som k nemu zabočil.
Kúpil som 2 domáce krásne uhorky za 1,30 e za kg, krásne 3 veľké domáce papriky po 3,50 e za kg a 2 veľké domáce hlávkové šaláty za 0,50 e za kus. Platil som 2,90 e a chcem povedať, že tie šaláty boli také veľké, čisté a krásne, že také ste určite už dlho nevideli. Minimálne celú zimu a na rozdiel od toho hlávkového šalátu z Belgicka, čo som kúpil v Nitre v bežnom supermarkete, neboli malé, zhnité a nemusel som odtrhnúť polovicu listov. Už sa teším ako si z tej zeleninky urobím šalát k morčaciemu mäsu na obed (mäso nemám domáce, preto ho marinujem 4 – 6 hodín v pive, aby sa zbavilo antibiotík a hormónov, čo pichajú zvieratám), šalát so syrom na olovrant a šalát k praženici na večeru.
Medzitým som mal na desiatu svoj obľúbený pokrm, „Tvarohovú mňamku“ (250g tvarohu, 250g bieleho plnotučného jogurtu, 1 banán, ½ dl olivového oleja, 10 g masla, 50 g horkej čokolády 86%, 1 PL požutých ľanových semiačok, 5 g špaldových otrúb, 5 g jablčnej vlákniny. Všetko rozmixovať v mixéri). Pred spaním 0,5 L originál kefíru z kefírových zŕn vytvoreného zo skutočného mlieka z mliekomatu s dvojdňovou zárukou.
Cieľom nebolo robiť vám chúťky, ale dať vám približnú predstavu o skutočných jedlách. Ešte poznámka. Na tržnici kúpite 10 domácich vajec za 1,50 e a menej.
Vráťme sa však ku 4.kroku ku zdraviu– Konzumujte dostatok správnych tukov. Už viete, že cholesterol a správne nasýtené tuky sú váš priateľ. Nadviažem teda na koniec 3.článku.
Do dnešného dňa si mnohí lekári a vedci, ktorí veria „dogme“ o škodlivosti nasýtených tukov, nevedia vysvetliť, prečo napríklad Eskimáci, ktorí konzumujú prevažne nasýtené tuky a cholesterol z mäsa tuleňov, divej zveri a veľrýb, majú najnižší výskyt ischemickej choroby srdca. Ich strava pozostáva zo 75 % nasýtených tukov. Okrem nich aj iné skupiny obyvateľstva, ktoré konzumujú prevahu nasýtených tukov a cholesterolu, majú minimálny výskyt srdcových problémov.
Kmeň |
Hlavná strava | Percento nasýteného tuku |
Masajovia v Keni/Tanzánii |
Mäso, mlieko, krv dobytka | 66 percent |
Inuiti (Eskimáci) v Arktíde |
Tulenie a sobie mäso, podkožný tuk (blubber) |
75 percent |
Rendille kmeň v Keni | Ťavie mlieko, mäso, krv |
63 percent |
Tokealu, atolové ostrovy v teritóriu Nového Zélandu | Ryby a kokosové orechy |
60 percent |
Čo je ďalší faktor, ktorý rozhoduje o vašom zdraví?
Jedným z vysvetlení je, že napríklad Eskimáci majú zároveň v strave vynikajúci pomer omega-3 ku omega-6 mastným kyselinám. Tým sa dostávame k ďalšiemu dôležitému faktoru pre vaše zdravie.
Veľmi podstatný faktor je váš pomer medzi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami. V bežnej strave, ktorú konzumuje väčšina obyvateľstva (fast food, bufety, reštaurácie, polotovary, technologicky spracované potraviny), je tento pomer od 1:10 až do 1:50 v prospech omega-6 mastných kyselín, čo predstavuje obrovské riziko kardiovaskulárnych ochorení. Z čoho vzniká takýto nepomer?
Ľudia málo konzumujú omega-3 mastné kyseliny v tučných rybách a stále do seba pchajú omega-6 mastné kyseliny, ktoré sú ukryté v margarínoch, rastlinných olejoch a prakticky v každej technologicky spracovanej potravine (pečivo, keksy, fast food, koláče, sladkosti). Dnes je to však zložité aj s rybami, pretože obsahujú ťažké kovy a iné toxíny.
Vodné toky sú zamorené a takisto niektoré ryby menia pohlavie vplyvom ženskej antikoncepcie (ďalší veľký klam pre ženy spolu s mamografiou), ktorú čističky nedokážu odstrániť z vôd a pijeme ju denne. Napríklad, pred pár dňami som si bol dať vymeniť prvé 2 z 10 amalgámových plomb. Jedna obsahuje 50 % ortuti, čo je 1 g, ktorý by zamoril 20 akrové jazero rýb. Amalgámové plomby sú už zakázané vo Švédsku, Dánsku, Nórsku a iných krajinách.
Bohužiaľ v USA je to stále veľký biznis. Len tento rok sa do prírody dostane viac ako 50 metrických ton ortuti a z toho vyše polovica vďaka inštalovaniu a odinštalovaniu amalgámových plomb. Ortuť sa nedokáže zničiť v atmosfére, preto padne v podobe zrážok do vôd a pôdy. A tento kolobeh ide stále dokola a vo väčšom množstve.
O rôznych podobných svinstvách pravidelne píšem vo svojej komunite a skupine. Ešte uvediem, že pani zubárka ma priveľmi nepustila k slovu, keď som jej chcel vysvetliť postup, akým mi ich má odstrániť. Tak som sa snažil aspoň nedýchať a hlavne neprehĺtať. Povedať jej však, že si má po každej plombe vymeniť rukavice, som sa neodvážil.
Vráťme sa však k omega-6 mastným kyselinám. Pomer omega-3 ku -6 je jeden z veľmi podstatných faktorov pre zachovanie zdravia. Preto sa vyhýbajte technologicky spracovaným potravinám, margarínom, stuženým tukom na varenie a pečenie, rastlinným olejom a neviem ešte akým anti-potravinám. Zároveň si doprajte rybí tuk vo forme oleja z lekárne alebo v ideálnom prípade olej z krillu.
Omega-6 mastné kyseliny sa nachádzajú hlavne v:
Z týchto olejov sa tiež vyrábajú margaríny a stužené tuky. Podľa jednej štúdie, omega-6 mastné kyseliny podporujú rast rakoviny prostaty. Ešte pred 100 rokmi človek skonzumoval priemerne menej než 1,4 kg týchto olejov za rok. Dnes je to viac než 34 kg za rok na osobu.
Problém je totiž aj v tom, že rastlinné oleje a tuky podliehajú, na rozdiel od nasýtených tukov, veľmi ľahko oxidácii vplyvom vzduchu a teploty. Tieto oleje sú najskôr zbavené všetkých hodnotných látok a potom sú rafinované pri teplote 220 – 240°C. Následne umelo farbené, ochucované, aromatizované a napustené umelými vitamínmi, ktoré nemajú takmer nijaký prospech pre zdravie. A môže sa na vás z obalu takého oleja usmievať aj najlepší šéfkuchár.
Jedinou výhodou týchto olejov u nás je, na rozdiel od USA či Kanady, že nie sú vyrobené z GMO surovín. Nadmerná konzumácia slnečnicového a repkového oleja preukázane vedie k:
Z takýchto rafinovaných olejov sa následne vyrábajú margaríny a stužené tuky. Nasýtené tuky ako kokosový olej alebo bravčová masť, nepodliehajú oxidácii do teploty 190-200°C. Preto sú jediné oleje vhodné na prípravu pokrmov ešte spoločne s palmovým tukom, ale ten má nižší bod oxidácie.
Ktoré tuky sú teda nevhodné a ktoré vhodné? Ako ich skladovať, pripravovať a konzumovať? Toto všetko sa dozviete v záverečnom 5. článku môjho 4. kroku ku zdraviu.
Krvné vyšetrenie- Martin Chudý 19.4.2012 |
||||
Názov metódy |
Výsledky |
Referenčné medze |
Jednotky |
Skutočné riziko podľa Dr. Josepha Mercolu |
Lipidové parametre |
||||
S_Cholesterol |
5,12 = 197,88 mg/dL |
2,90-5,00 |
mmol/l milimol/l |
Nad 300-330 mg/dL = 7,76 – 8,64 mmol/l Keď je pomer HDL/celkový cholesterol – menej ako 24% |
S_Triglyceridy |
0,38 = 33,687 mg/dL
|
0,10-1,70 |
mmol/l milimol/l |
Keď je pomer TGL/ HDL – nad 2 |
Metabolity |
||||
S_Glukóza |
4,2 = 75,6 mg/dL |
4,1-5,9 |
mmol/l – milimol/l |
Viac ako 100 mg/dL |
FW 1 hod. |
10 |
1-11 |
mm |
|
FW 2 hod. |
18 |
3-21 |
mm |
|
Krvný obraz |
||||
Leukocyty WBC |
6,22 |
3,8-10,6 |
x10 Ù 9/l |
|
Erytrocyty RBC |
5,15 |
4,4-5,9 |
x10 Ù 12/l |
|
Hemoglobín HGB |
148 |
130-180 |
g/l – gram/ liter |
|
Hematokrit HCT |
0,420 |
0,400-0,520 |
||
Str.ob.ery MCV- Stredný objem erytrocytov |
82,1 |
80-100 |
fl – femtoliter |
|
Farb.ery MCH – farbivo |
28,7 |
28-36 |
pg (pikogram) |
|
Str.far.k. MCHC- Stredná koncentrácia hemoglobínu v erytrocyte |
350 |
320-360 |
g/l – gram/ liter |
|
Trombocyty PLT- krvné doštičky |
233 |
120-380 |
x10 Ù 9/l |
|
Tr.str.ob MPV- stredný objem trombocytov |
6,5 |
5,0-10,0 |
fl – femtoliter |